Dina vs. Howaida :-)

Ovaj video je insert iz nekog starog novogodišnjeg programa na libanskoj televiziji.

1. deo: Dina sa pevačicom Fatme Serhan – ako uspete da zanemarite Dinin kostim videćete da ona ovde uopšte ne igra loše. Ovo je iz vremena kad još nije u potpunosti redukovala svoj stil, tako da vidimo tu i tamo i neke klasične elemente u njenom plesu. Takođe mi se sviđa što je Fatme celo vreme napred, na sceni a ne izgubljena negde u pozadini s orkestrom.

2. deo: Hovajda Hašim (sa orkestrom, naravno :-) – kakav kontrast od prethodnog dela! Hovajda ovde izgleda kao princeza (iskreno rečeno, ni ovaj kostim nije po mom ukusu, iz drugih razloga).

Da li je ovaj video pogodan za upoređenje „egipatskog“ i „libanskog“ stila orijentalnog plesa? Ne baš… Kao prvo Dina je veoma specifična, ona ne predstavlja nijedan drugi stil, osim svoj. Jedini razlog zbog koga moderan egipatski stil liči na Dinu jeste što su mnogi pokušavali da je imitiraju (bezuspešno). Drugo, Hovajda je iako tipičnija za libanski stil, ipak fantastična igračica sa sebi svojstvenom, originalnom, energijom.

Međutim, zanimljivo je uporediti Dinu i Hovajdu sa stanovišta njihovog koncepta. (pre nego što donesete zaključak na osnovu kostima, samo da znate da ima i Hovajda providnih suknjica, samo ne na ovom snimku :-)

Dina je koncentrisana na dramski aspekt. Njeno „glumatanje“ na sceni je baš to – gluma, uloga koju igra. S druge strane, Hovajda je potpuno okrenuta muzici: najzanimljiviji deo je ona igra, improvizavija koju ona i bubnjar (na defu) izvode u okviru strukture glavne pesme.

Šta se Vama sviđa (ili ne sviđa) kod jedne, a šta kod druge?

U svakom slučaju, uživajte ili upoređujte, otkrijte neki dobar pokret, „štos“, nađite ideju ili inspiraciju – a bez da bilo koga imitirate :-)


Komentari

Dina vs. Howaida :-) — 1 komentar

Ostavite odgovor