Enisa

Enisa, instruktor orijentalnog trbusnog plesa, autor knjige Umetnost orijentalnog plesa, orijentalna plesacicaizvođač i sertifikovani instruktor orijentalnog plesa, autor knjige Umetnost orijentalnog plesa

Orijentalnim plesom bavi se od 2000. godine. Neguje prepoznatljiv živahan i elegantan stil zasnovan na tradicionalnom plesu, ali sa uživanjem radi i na neobičnim inovativnim projektima. Kao izvođača posebno je karakterišu muzikalnost, smisao za humor, raznovrsni repertoar, kao i zavidna veština improvizacije. Svaki Enisin nastup je u pravom smislu te reči jedinstven, bilo da je reč o nastupima na poslovnim i porodičnim svečanostima, gostovanju u arapskim lokalima ili o većim događajima, kao što su festivali, modne revije i pozorišne večeri.

Pored aktivnog bavljenja plesom, proučava i piše o istoriji i teoriji orijentalnog plesa. Njena knjiga „Umetnost orijentalnog plesa“ – prva ove vrste na našem jezičkom prostoru – izašla je iz štampe krajem 2010. Prema rečima našeg velikog teatrologa i književnika Jovana Ćirilova, jednog od recenzenata:

sudeći po onom što nudi svojim tekstom i poglavljima koje je obradila, njen pionirski rad zaslužuje svaku pažnju.

Enisa je jedan od osnivača i predsednik od 2011. Kulturno-umetničkog društva „Orijent ekspres“, a od 2014. je član Međunarodnog plesnog saveta (CID-UNESCO).

U oktobru 2014. Enisa će održati predavanje i nastupiti sa plesnom tačkom na 38. Međunarodnom kongresu o istraživanju plesa u Tokiju.

U svom radu Enisa se zalaže za spoj umetnosti, zabave i edukacije, i nastoji da na ovaj kreativni način doprinese boljem razumevanju među kulturama.

Šarmantna Enisa Imamović oduševila nas je svojim plesom i predavanjem na temu Umetnost orijentalnog plesa

Bilten Inner Wheel klub Beograd Singidunum

Intervju

rtssatlisarado202magyar-szo1radio-subotica

Interesovanje i talenat za ples pokazuje od malena. Časove baleta pohađa u klasi Danice Izrailovski, a kasnije se bavi flamenkom i latino-američkim igrama. Prvi susret sa orijentalnim plesom potiče iz rodnog Beograda, gde se jedan vid trbušnog plesa često sreće na žurkama, izlascima i raznim proslavama. Tokom studija na Univerzitetu „Etves Lorand“ u Budimpešti (Mađarska) započinje formalno treniranje orijentalnog plesa, a dalje uči na radionicama međunarodno poznatih instruktora iz Egipta, Sirije i drugih zemalja.

Njena koreografija „Na talasima plavog Dunava“ izvodi se unazad već pet godina na međunarodnim konferencijama Dunav-reka saradnje. Pored nastupa na privatnim svečanostima i brojnim festivalima učestvovala je i u projektima kao što su predstava „Alahove ruže“ (režija: Lena Kemeny, Zeg-zug Kamerni Teatar) u Budimpešti i Multibrend modna revija (Merkator Shopping groznica) u organizaciji agencija JMS i Fashion model u Beogradu. Prema narudžbi Lokalne manjinske samouprave Jermena u Budimpešti, osmislila i učestvovala u izvođenju dueta na jermensku muziku, koji je emitovan i na tamošnjoj televiziji.

Sada živi u Beogradu, gde vodi nastavu u svom plesnom studiju, a redovno i gostuje kao solista u arapskim lokalima. Neprestano radi na usavršavanju svog plesnog i koreografskog umeća da bi publici predstavila što zanimljivije i autentičnije šou-programe.