Šta je orijentalni i trbušni ples?

Ples koji obično nazivamo „orijentalnim“ ili „trbušnim“ plesom, u svojoj je današnjoj formi nastao početkom 20. veka u kabareima i pozorištima velikih gradova u severnoj Africi i na Levantu. Muzičari, igrači i impresariji kombinovali su svoje tradicionalne folklorne i profesionalne igre sa izvesnim zapadnim uticajima, kao što su na primer način scenskog izvođenja i kostimi. Na taj način su ovaj ples učinili privlačnim i lokalnoj publici i evropskim turistima. Naziv „orijentalni“ trebalo je da ga odvoji kako od pojedinih lokalnih igara, tako i od evropskih plesova.

Međutim, osnova orijentalnog plesa zapravo je široko rasprostranjena vrsta narodnog, društvenog plesa iz krajeva jugozapadne Azije i severne Afrike. Stari i mladi, žene i muškarci – svi učestvuju u ovom izrazu i slavljenju života. Na sveprisutnost ovog plesa ukazuje i činjenica da se, i pored toga što postoje lokalne varijante i nazivi, često označava samo kao „ples“ (arapski: رقص – raks), bez potrebe za daljim određenjem. Ovaj ples je na Bliskom istoku pre svega zabava za porodična okupljanja.

trbusni ples na razglednici

„Svadba u Bagdadu“, razglednica sa početka 20. veka

Sličan društveni ples postoji i na Balkanu. Međutim, njegov naziv, „čoček“, upućuje na to da je u naše krajeve stigao preko profesionalnih igrača pod istim imenom.

Danas, orijentalni ples doživljava procvat širom sveta. Održavaju se brojni festivali, radionice i seminari, koji privlače mnogobrojnu publiku. U Americi, 120 godina nakon što je prvi put izveden pred širokom publikom, orijentalni ples polako postaje deo „mejnstrim“ kulture. I Evropa ponovo otkriva ovaj ples, ovog puta pre svega kao vid sportske rekreacije, a u tom vidu postao je omiljen i na Dalekom istoku.
(Enisa Imamović: Umetnost orijentalnog plesa, Beograd 2010, str. 5-6)

Ukratko se može reći da je orijentalni ples društveni i scenski, solo improvizativni ples tradicionalno prisutan u delovima Mediterana i centralne Azije, koji lirski interpretira muziku, a kojem tehničku osnovu daju prefinjeni i složeni pokreti trupa i ruku, uz relativno suzdržane korake, skokove i okrete.
(Isto, str. 11)


Ostavite odgovor