Samja Gamal

Njihanje njenog tela,
u vremenskom kontinuumu,
bilo je klatno svakodnevnog života

Anvar Al-Gasani: The Goddess Samia Gamal

Samja Gamal (سامية جمال), zvezda zlatnog doba egipatske kinematografije u prvoj polovini 20. veka, do dana današnjeg opčinjava svoje obožavaoce – od kojih su mnogi rođeni davno nakon što Samja završila svoju karijeru – svojim specifičnim tečnim i stilizovanim načinom plesa.

Rođena je 1924 u oblasti Beni Suef u strogo religioznoj porodici. Majka joj je umrla kada je imala 9 godina i Samjin život se pretvorio u brutalnu priču o Pepeljuzi. Sa 14 godina otišla je od kuće u Kairo i smestila se kod starije sestre  koja je već bila udata. Već sa 15 godina dobila je svoju šansu u poznatom lokalu Badije Masabni kao horistkinja.

Badija je videla potencijal u mladoj devojci i dala joj je priliku za solo nastup. Međutim, Samja je imala toliku tremu da je blokirala na sceni, zaboravivši pokrete i koreografiju. Samja je bila odlučna da pokuša ponovo i zato je vredno vežbala. Postala je igračica vešta u svim tada popularnim plesovima. Pored uobičajenog programa, imala je i posebnu tačku „ples vatre“ sastavljen od brzih koraka koje je izvodila u crvenom kostimu, udarajući u def (daire).

Postala je poznata kao „bosonoga igračica“: tokom nastupa u klubu Duluz pocepala joj se jedna cipela, ona je skinula obe i nastavila sa tačkom, na šta je publika nagradila velikim aplauzom. Posle je često nastupala bosa i tako uvela „bosonogi ples“ u modu – jer su do tada igračice u elegantnim klubovima uvek nosile cipele a la franca („po francuskoj modi“, tj evropske cipele).

Sa dvadesetak godina bila je već poznata igračica. Otkrile su je i filmadžije. Za života je snimila oko 50 filmova u kojima je, osim plesnog, došao do izražaja i njen glumački talenat. Tu upoznaje poznatog libanskog muzičara Farida Atraša ( فريد الأطرش) s kojim snima zajedno nekoliko filmova. On joj posvećuje nekoliko predivnih kompozicija i ljubavnih pesama.

Za publiku oni su idealan par, ali njihova romansa iza kulisa nije imala srećan kraj. Farid nije bio voljan da se suprotstavi svojoj porodici i oženi se igračicom.

Samja je igrala i u par stranih filmova. U francuskom filmu Ali Baba i 40 razbojnika (1954) igra lik Morgiane, uz komičara Fernandela u glavnoj ulozi.

Nakon toga slede turneje u Evropi i Americi. Vraća se Egipat i nastavlja da radi još par decenija. Osamdesetih godina dvadesetog veka, Samja se potpuno povlači iz javnosti. Umrla je 1994 u Kairu. Njen inovativni i ekspresivni ples koji je ostao zabležen na celuloidnoj traci i danas izaziva divljenje brojnih obožavalaca.

Biografski podaci o Samji Gamal uzeti su sa sajta fnoonarabia.com i iz članka Barbare Luscher „The Golden Age of Egyptian Oriental Dance“ (The Belly Dance Book : Rediscovering the Oldest Dance). Naravno o Samji Gamal i njenoj epohi, kao i o običajima plesanja bosih nogu i u cipelama, možete čitati i u knjizi Umetnost orijentalnog plesa.


Komentari

Samja Gamal — 2 komentara

  1. Sad vidim da Fnoonarabia ne može više da se otvori :-( Na tom sajtu bio je lep tekst o Samji Gamal. Dakle, za ovaj članak sam koristila svoje beleške u kojima sam skupljala građu za knjigu, pa i iz tog teksta – ali to je bilo pre više od dve godine i sad nisam proveravala da li je sajt još aktivan :-( Sreća što sam sačuvala te beleške :-)

  2. Veoma dobar članak koji na primeru ove plesačice pokazuje da čovek svojom istrajnošću i nepokolebljivom verom u ono što je odabrao kao svoje zanimanje, hobi i uopšte aktivnost – može da postigne vrhunske reultate.

Ostavite odgovor