Šemadan

Šemadan je veliki svećnjak koji se balansira na glavi tokom plesa. Ovaj rekvizit tipičan je isključivo za Egipat i njegovo uvođenje pripisuje se Šafiki „Kopćanki“ (شفيقة القبطية), egipatskoj igračici s kraja 19. i početka 20. veka. O njenom životu snimljen je film šezdesetih godina sa glumicom Hind Rostom (هند رستم) u glavnoj ulozi. Pogledajte insert sa šemadanom:

(ako se pitate šta bi ono na kraju scene: legenda kaže da su Šafikini vatreni – i bogati – obožavaoci želeli da joj operu noge u šampanjcu)

Iako šemadan nije obavezan deo svadbene povorke (zefa زفة), i tu se često pojavljuje. Na sledećem snimku nekoliko prvih taktova muzike je evropski „svadbeni marš“, a posle muzičari nastavljaju sa zefom. Dve igračice idu ispred mladenaca.

Šemadan je pre svega vezan za beledi ples, tako i u ovom filmu iz 1966. Obratite pažnju na to kako se podnožje ovog šemadana razlikuje od modernih verzija koje imaju obruč oko glave:

(ako se opet pitate šta bi na kraju: čovek u turbanu koji je prišao pevaču tražio je od njega da kroz pesmu malo zeza onog čoveka koji je ušao u sred scene i seo za šank, ovaj se naljutio pa je izbila tuča)

Nadija Hamdi, igračica koja je sa ulice Mohammad Ali stigla u klubove ekskluzivnih hotela sa 5 zvezdic:

Kako je orijentalni ples, a posebno egipatski ples postao popularan širom sveta, to njegovi elementi prelaze u igre koje više nemaju direktne veze sa orijentalnim ili beledi plesom. Tako i šemadan (i nešto pokreta torzom) u ovoj zanimljivoj (baletskoj?) koreografiji:


Ostavite odgovor