Naučite orijentalni trbušni ples u Beogradu – škola „Orijent ekspres“, Beograd

Časovi za početnike

Oduvek želite da naučite orijentalni (trbušni) ples? Uvek Vas ponesu ti orijentalni ritmovi, melodije i prvi skačete da igrate? Ili možda samo vrckate u stolici ili čak samo u sebi? Bilo kako bilo, možda je baš danas pravo vreme da konačno ostvarite svoju želju i krenete na zanimljivo putovanje kroz veštinu i umetnost orijentalnog plesa…

Termini

Nove grupe od 3. oktobra ponedeljkom i sredom od 20:15, i

od 4. oktobra utorkom i četvrtkom od 19h

Lokacija: Stjepana Ljubiše 23 (preko puta hotela Zira)

Cena za mesec dana, uz pohađanje 2x nedeljno je 2000 dinara. Prvi čas je besplatan.

Na pravom ste mestu, ako:

 • volite igru i muziku (bez obzira da li za sebe smatrate da znate ili ne znate da igrate),
 • sviđa vam se ideja da uživate u fizičkim vežbama (a ne da vežbe budu obaveza koju treba „odraditi“ u cilju izgleda i zdravlja),
 • želite vežbe koje će promrdati svaki mišić bukvalno od glave do pete – pa i one koji su inače uvek zaboravljeni, a nama ženama tako važni,
 • volite da upoznajete druge kulture – u ovom slučaju one sa Bliskog istoka,
 • želite da učite od instruktorke koja „zna šta radi“ i dobro objašnjava.

Od prvih koraka… do plesa

 

Informacije i prijava na enisadancer@gmail.com ili 063/886-0178

Želite da krenete na časove, ali ne sada? Ili Vam ne odgovaraju aktuelni termini? Upišite se na spisak za dobijanje obaveštenja o novim grupama.

 Šta ćete naučiti na ovim časovima?

 • pravilno držanje tela – tako da možete da se krećete bezbedno i skladno, kako u plesu, tako i u životu
 • osnove plesne tehnike orijentalnnog (trbušnog) plesa: osnovne pokrete, vijugave pokrete, treperave pokrete (šimi), korake i okrete
 • povezivanje pokreta i koraka u kombinacije (postepeno ove kombinacije će prerasti u našu prvu koreografiju)
 • osnovne veštine improvizacije (tj ne učite samo pokrete i „upakovane“ kombinacije, nego učite kako da plešete)

Kako izgleda jedan čas:

 1. počinjemo zagrevanjem koje priprema mišiće i zglobove za ples
 2. zatim učimo i uvežbavamo pokrete i korake: na svakom času učimo nove pokrete i uvežbavamo stare, tako da će vremenom vaši pokreti biti sve precizniji, imaćete sve bolju kondiciju i veći opseg pokreta; kroz ovaj trening uvežbaćete i kako se pokreti koriste da interpretiraju razne elemente muzike (tempo, ritam itd)
 3. naučene pokrete i korake povezujemo u kombinacije: naučićete kako se pojedinačni pokreti i koraci povezuju u skladne celine, kako da povežete pokrete i muziku, vežbaćete svoju memoriju kroz pamćenje kombinacija koje ćete moći da upotrebite u plesu (i u improvizaciji i u koreografiji; neke od ovih kombinacija povezaćemo vremenom u koreografije na času, ali možete da ih koristite i samostalno)
 4. zatim slede zabavne kreativne vežbe koje pomažu da se „gradivo“ slegne, tj. da naučeni pokreti vremenom sve manje dolaze „iz mozga“, a sve više spontano (i da ne budete „vezani“ samo za kombinacije koje radimo na času, tj vežbate da ih prilagođavate sebi)
 5. čas završavamo protezanjem koje opušta mišiće i ubrzava njihovu regeneraciju nakon fizičkog napora; redovno obavljanje ovih vežbi postepeno povećava fleksibilnost mišića i pokretljivost zglobova.

Ko je vaša instruktorka?

Časove trbušnog plesa u školi „Orijent ekspres“ drži Enisa Imamović, izvođač i instruktor sa dugogodišnjim iskustvom u aktivnom bavljenju plesom i autor knjige „Umetnost orijentalnog plesa“. Osim toga, Enisa je sertifikovani instruktor sportske rekreacije (Fitness Akademia, Budimpešta) i član Međunarodnog plesnog saveta (Conseil International de la Danse – CID) pri UNESCO.

Ovi časovi su otvoreni za sve, bez obzira da li su apsolutni početnici ili imaju već neko prethodno iskustvo u trbušnom ili nekom drugom plesu.

Za upis i dalje informacije javite se na enisadancer@gmail.com ili 063/886-0178

Želeli bi ste da krenete na časove orijentalnog plesa, ali trenutno niste u mogućnosti? Upišite se na spisak za dobijanje obaveštenja o časovima plesa, plesnim večerima naše škole i slično.

Usavršavanje

Ovaj nivo je za početnike sa iskustvom i za svakoga ko želi da utvrdi gradivo i usavrši svoj ples.

Cilj treninga koji radimo na ovom nivou jeste da se naučeni pokreti, koraci i kombinacije ne izvode mehanički već da počnemo da zaista plešemo. Naravno i dalje „peglamo“ tehniku da pokreti budu glatkiji i precizniji, učimo složenije pokrete i kombinacije.

Časovi kreću ponovo od 3. oktobra ponedeljkom i sredom od 19h.

Lokacija: Stjepana Ljubiše 23 (preko puta hotela Zira)

Informacije i upis javite se na enisadancer@gmail.com ili na 063/886-0178.

Šta smo radili prethodnih meseci:

Jun 2016: Ples sa velom – tehnika i kombinacije

Maj 2016: Koreografija

Mart i april 2016: Improvizacija i kompozicija, obraćamo pažnju na detalje u tehnici i muzici i uočavamo kako se ovi elementi uklapaju. Ova tema je za vas ako:

 • imate tehničko znanje (možda znate i nekoliko koreografija) ali vam je problem da se setite pokreta „u momentu“ i da „samo plešete“
 • želite da osmislite svoju prvu (ili drugu, treću…) koreografiju ali vam nedostaje metod za koreografisanje
 • želite da radite na razvijanju sopstvenog stila
 • prevazišli ste osnovni (početni) nivo, želite neki dodatni izazov – ali ne želite da učite unapred zadate koreografije
 • želite i spremni ste da budete kreativni

 

Najčešċa pitanja u vezi nastave

Šta treba poneti za čas?
Obucite bilo kakvu odeću u kojoj se osećate dobro, koja dozvoljava slobodu pokreta i disanje kože (npr: lagane pantalone ili suknja na lastiš ili na vezivanje & majica; lagana letnja haljina; itd). Ponesite i jednu oveću tanku maramu (šal ili parče tkanine) koju ćete vezati oko bokova. S obzirom da plešemo bosi, ako ste zimogrožljivi, ponesite čarapice, fiskulturne patike s mekanim đonom (kao za ritmičku gimnastiku) ili slično.

Nemam kondicije/ nisam više tinejdžerka/ nisam sportski tip/ nisam učila nikakav ples do sada/ trapava sam. Da li i ja zaista mogu da naučim orijentalni ples?
Da, ovaj ples je drevno znanje koje svako, bez obzira na godine ili fizičku konstituciju, može da probudi u sebi. Samo je potrebno podsetiti telo na ono što podsvesno već zna.

Za koliko vremena ću da naučim orijentalni/trbušni ples?
Zavisi šta podrazumevate pod „naučiti“.

 • Ako hoćete da iznenadite društvo sa nekoliko „opasnih“ koraka na plesnom podijumu za to će Vam biti potrebno od jednog do nekoliko meseci, u zavisnosti od toga da li vežbate i kod kuće samostalno ili samo na časovima, kakav je vaš odnos prema plesanju uopšteno, da li vam je lako ili teško da se mentalno „oslobodite“ da zaplešete.
 • Ako mislite na to da možete da izvedete poneku tačku na amaterskom nivou, potrebno vreme još više zavisi od individualnih faktora, ali je obično to negde između 6 meseci i 2 godine. Ako želite da nastupate trebalo bi da imate odgovarajući nivo tehničkog umeća, da poznajete i umete pravilno da interpretirate muziku, da imate neke osnovne veštine plesne kompozicije (improvizacije, koreografija) i trebaće vam barem jedan odgovarajući kostim.
 • Za profesionalno nastupanje – u smislu kvaliteta nastupa – biće potrebno još više vremena. Zapravo, kada se radi o profesionalnom (ili ozbiljnijem amaterskom, polu-profesionalnom) bavljenju bilo kojim plesom, pa tako i orijentalnim /trbušnim plesom, učenju i usavršavanju nikad kraja. Tehnička, interpretacija, kompozicija i raznolikost repertoara treba da budu na odgovarajućem nivou, a osim toga biće potrebno da naučite i osnove scenskog nastupa.

Koji su povoljni uticaji orijentalnog plesa?
Orijentalni ples ima višestruki blagotvorni uticaj na zdravlje, kako u fizičkom, tako i u psihološkom i energetskom smislu:

 • Efikasna rekreacija, pogodna za pojedince na svim nivoima fizičke kondicije.
 • Pokreti su prirodni, tako da ne predstavljaju preveliko opterećenje za zglobove.
 • Koriste se skoro svi mišići od glave do pete, tj. i one grupe mišića koje su zapostavljene u standardnim vidovima gimnastike.
 • Popravlja se kondicija unutrašnjih mišića karlice, pa je zato ovaj ples pogodna terapija protiv raznih nepravilnosti u ciklusu, predmenstrualnog sindroma, inkontinencije i sl. Priprema mišiće koji se koriste pri porođaju i pomaže njihovu bržu regenariciju nakon porođaja.
 • U psihološkom smislu, pomaže slobodno izražavanje raznih aspekata ženstvenosti: ovaj ples može da bude senzualan i erotičan, šarmantan i pun elegancije, veseo i energičan ili spiritualan. Pomaže ženama da budu ženstvene i pune samopouzdanja.
 • Podiže enegetski nivo, pomaže uspostavljanje energetske ravnoteže u organizmu i bolji protok energije.
 • Povoljno deluje na hormonalni sistem i na krvotok

Za informacije i upis javite se na enisadancer@gmail.com ili na 063/886-0178