Suhir Zaki

Suhir Zaki najpoznatija je po muzici na koju je igrala. S jedne strane, bila je prva koja je igrala na muziku pisanu za veliku pevačicu Um Kalsum, a sa druge, i za samu Suhir pisane su mnoge fantastične melodije. (više o Suhir možete saznati na str. 84-85)

Evo Suhir sa poznatom Um Kalsuminom melodijom: „Noć Ljubavi“, kompozitor Mohamed Abdel Vahab.

Suhir uživo sa svojim orkestrom, sa još jednom klasičnom kompozicijom Mohameda Abdel Vahaba („Odakle da počnemo priču“, koju je proslavio pevač Abdel Halim). Emirati, negde tokom sedamdesetih. Uzgred, ovde možete da vidite i nešto od bliskoistočnog bontona: npr. bakšiš se daje tako što se izvođač (igrač, pevač – svejedno) obasipa novčanicama – zadevanje i lepljenje banknota na raznorazna mesta je nezamislivo; često čak jedna osoba skupi bakšiš i/ili poklone (ili neko zadužen za to) i iznosi, a ne prilazi ko kako mu padne napamet. S druge strane, smatra se sasvim primerenim da izvođač može na kratko da siđe sa scene među publiku, što je Suhir uradila na kraju ovog inserta.

Na početku karijere, u jednom filmu s početka šezdesetih. Obratite pažnju da je već i tada koristila pokret koji je kasnije nazvan po njoj:

I na kraju … folklor show (saidi i perkusije), snimak s koncerta. Suhir ovde ima preko 50 godina


Ostavite odgovor