Trbušni ples u seriji Sulejman Veličanstveni

Da li ste pratili seriju Sulejman Veličanstveni? Šta mislite o plesnim scenama?

Moja drugarica kaže da je sve to „trbušni ples u pokušaju“. Meni su scene zabavne i dobro integrisane u radnju. Iako samo plesanje očigledno nije profesionalno, većina scena je uverljiva s obzirom na mesto i vreme događaja koji su prikazani u seriji.

Evo malog podsećanja na ono što smo videli u prvoj sezoni:

Hurem (Merjem Uzerli)

muhtesem yuzyil hurem raksPles se pojavljuje već u prvoj epizodi: nakon „padanja u nesvest“ u hodniku, Aleksandra dobija novu priliku da privuče Sulejmanovu pažnju kada je odabrana za glavnu igračicu.
Što se plesa tiče, grupna koreografija je jednostavna ali dobro uigrana (mogla bi da prođe kao početni nivo turskog orijentala). Međutim, Huremin solo je previše u pogledima i zavođenju da bi mogao da prođe izvan konteksta priče.

Sultanija majka organizuje zabavu. Ljubomorna Mahidevran traži od Hurem da igra, jer je „čula da lepo pleše“ (pogledajte na jutjubu)
Ovde Hurem igra jednostavnije, ali slobodnije. Iako je očigledno amaterski, plesanje više dolazi do izražaja nego u prethodnom solo delu.

Kasnije Hurem, sada već sultanija, po savetu Nigar kalfe hoće da pridobije naklonost devojaka u haremu tako što će prirediti za njih zabavu (pogledajte na jutjubu). Mahidevran se to naravno ne dopada i ponovo izbija svađa…
Ovde je ples prikazan ne kao program za gledanje, već kao društveni ples. Muzika je tradicionalna turska muzika.

„Egipćanka“ (plesačica Dora)

trbušna plesačica sa palicomIbrahim paša je poslat u Egipat da kazni Ahmed pašu koji se odmetnuo od Osmanlija i proglasio sopstveni sultanat. Po obavljenom zadatku novopostavljeni namesnik Egipta priprema malu gozbu i zabavu. Ibrahim se zabavlja u Kairu ne znajući da je u Istanbulu izbila pobuna janičara koji opsedaju njegov dvorac (pogledajte na jutjubu)
Ovo je jedan od boljih plesova do sada u seriji. Svakako se radi o profesionalnoj plesačici. Ipak, ova scena mi je najmanje uverljivija u kontekstu radnje. Igračica je po svemu – pokretima, stavu, kostimu, načinu izvođenja – savremena turska plesačica. Nikako ne mogu da je zamislim kao Egipćanku iz 16. veka. Pretpostavljam da je palica trebalo da simbolizuje Egipat, ali meni to nije bilo dovoljno da dočara gazije i druge egipatske igračice iz tog perioda.

Eleni (Zuhre Koč)

Cengija Eleni u seriji Sulejman VelicanstveniMatrakčija upoznaje Bali-bega sa „čarima prestonice“, međutim on sam ne može da zaboravi svoju nesrećnu ljubav: Bali-beg i Matrakčija u mehani (pogledajte na jutjubu)
U ovoj sceni ima puno plesačica, ali se najviše dojmi lik plavuše Eleni. Njen ples je toliko sveden da je pitanje može li se nazvati plesom: svega jedan pokret (osmice), hipnotičan pogled i senzualan hod – to je sav njen ples. Ipak, ona je potpuno uverljiva kao kafanska igračica (čengija) iz osmanskog perioda. Svedenost plesa uopšte ne deluje amaterski. Naprotiv, Eleni tačno zna šta radi.

To su bile neke plesne scene koje sam upamtila iz ove seriji. Koje su vama najzanimljivije scene, a koje vam se uopšte ne dopadaju? Da li sam izostavila neki ples koji je ostavio na vas neki poseban utisak? Koliko je prikazivanje plesa u ovoj seriji, uopšteno govoreći, pozitivno ili negativno? Ostavite vaš komentar na trbušni ples u ovoj seriji.


Komentari

Trbušni ples u seriji Sulejman Veličanstveni — 2 komentara

  1. Nisam od početka gledala seriju, tako da mi je prvi klip sa Hureminim plesom nadoknadio propušteno uživanje. Seriju sam gledala kao dobru priliku da se odmorim od svog svakodnevnog posla („Dunav – reka saradnje“, Dunavska strategija, pripremanje i učestvovanje u Dunavskim konferencijama).
    U celoj seriji plesne tačke su svakako bile najlepše sekvence. A zatim pejzaži. (A Dunav se uliva u Crno more… ;))
    Koristim priliku, da pozovem čitaoce ovih redova, a koje uz ples zanimaju i Dunavske teme, da pogledaju izveštaj o okruglom stolu povodom Dana Dunava. Konferencija je završena plesnim performansom „Na talasima plavog Dunava“ u koreografiji i izvođenju Enise Imamović, inače vebmastera sajta MNF“DRS“ i tehničkog urednika časopisa „Danubius“ – na: http://www.danube-cooperation.com

Ostavite odgovor